Sıkça Sorulan Sorular

İlk Türk Radyo Otomasyon Yazılımı hangisidir ?

1997 yılında piyasaya çıktığı bilinen ve bazı radyolarda kullanılan ilk Türk Radyo Otomasyon Yazılımı, Optima isimli firma tarafından geliştirilmiş olan Digi-Player’dır. Firma, faaliyet alanını başka sektörlere yönlendirdiğinden bu yazılıma desteğini çekmiştir. Yaşayan (radyolarda hala kullanılmakta olan) yerli yazılımlardan en köklüsü, 2002’nin ilk aylarından itibaren pek çok radyoda kullanılmaya başlanan ve CHIP Dergisi 2002 Kasım sayısında 5 üzerinden 5 yıldızla değerlendirilen SOLEA’dır.

Solea’yı hiçbir ücret ödemeden kullanabilir miyim ?

Ticari amaçla (radyo, otel, iş merkezi, restoran, kafe vb. gibi ticari işletmelerde) olmamak kaydıyla, Solea’nın tüm özelliklerini ücret ödemeden rahatça kullanabilirsiniz. Buradaki tek kısıtlama Radyo ve Otel Panellerinin DEMO modda (en fazla 2 saat boyunca) çalışıyor olmasıdır. Evde/iş yerinde müzik dinlerken bu panellere zaten ihtiyacınız olmayacaktır. Bu paneller yerine Play List ekranını kullanarak sorunsuz bir biçimde müzik dinleyebilirsiniz. Solea herhangi bir çalıcıya göre; arşivleme, sorgulama, yedekleme, parça miksleme, DSP gibi konularda size pek çok avantaj sağlayacak, hatta bağımlılık yaratacaktır.

İlk Türk Radyo Otomasyon Yazılımı hangisidir ?

SQL üzerinden veritabanı erişimi (SQL sunucusu tamamen DMK Yazılım tarafından geliştirilmiştir)

Solea hangi tür müzik dosyalarını kendi veritabanına alabilir ?

MP?, OGG, WAV, CDA formatındaki dosyalar “Müzik Depolama Seçenekleri”nde berlirtilen formata dönüştürüldükten sonra veritabanına alınır.

Solea’da ekran renklerini kendim değiştirebilir miyim ?

Evet. Bu işlem için “Ayarlar” ekranındaki butonuna bastıktan sonra açılacak ekrandan Çalıcı ve Yayın Listesi’nin tüm renklerine müdahale edebilirsiniz.

Solea’yı, Kullanıcı İsmi ve Parola girmeden nasıl başlatabilirim ?

Güvenlikten ödün vermeyi göze alıyorsanız, “Parametre Kullanım” özelliği (bkz. Solea Çevrimiçi Yardım Dosyası) ile bu isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Solea’da birden fazla müzik arşiviyle çalışabilir miyim ?

Evet. Solea Sunucusunun (SoleaSrv’nin) ayarlar penceresinde farklı arşivler için farklı veritabanları tanımlanabilmektedir. Solea sunucusu aynı anda 8 veritabanına hizmet verebilmektedir. Solea kullanıcıları, sunucuya tanıtılmış bu veritabanlarından herhangi birini seçip kullanabilirler. Bu işlem için Solea’nın ana menüsündeki seçeneğine tıklanmalıdır. Sunucuda sadece 1 veritabanı tanımlı ise bu seçenek aktif olmayacaktır.

Parçanın başındaki veya sonundaki bazı bölümlerin hiçbir zaman çalınmaması için ne yapmalıyım ?

O parçanın tanımlarında L.S. ve T.S. alanlarına uygun değerler atamanız yeterlidir. Solea veritabanına eklenen tüm müzik dosyaların başlangıç ve bitişteki boşluk süreleri otomatik olarak hesaplanarak L.S. ve T.S. değerlerine işlenir. L.S. ve T.S. değerleri elle de girilebilir/değiştirilebilir.

Solea’ya girdiğim bilgileri nasıl yedekleyebilirim ?

Bu işlem için Solea Backup uygulamasını download edin. SoleaBackup uygulamasını çalıştırdıktan sonra Kaynak ve Hedef dizin ayarlarını yapın. Bu uygulamanın “Yedekle” sayfasındaki <başlat>butonuna bastığınızda, yedekleme işlemi otomatik olarak yapılacaktır. İlk kez yedek alındığında, kaynak dizinlerdeki tüm dosyalar hedef dizinlere kopyalanacaktır. Bundan sonra her yedekleme yaptığınızda sadece değişikliğe uğrayan/yeni eklenen dosyalar kopyalanacak silinmiş dosyalar ise yedekten çıkartılacaktır. 100 binlerce parçadan oluşan bir arşivin yedeklenmesi bile 1-2 dakikayı geçmeyecektir.

Solea’yı, başka bir makinadan kısayol yaratarak çalıştırabilir miyim ?

Evet. Bu makinaya hiçbir kurulum yapmadan sadece kısa yol yaratarak çalıştırabilirsiniz.

Başka bir makinada kurulu Solea veritabanına kendi makinamdan nasıl erişebilirim ?

Solea’yı ilk defa çalıştırdığınızda veya çalışmakta olan Solea’da menüsüne tıkladığınızda bir sunucu seçim penceresi gelecektir. Buraya bağlanmak istediğiniz makinanın (SoleaSrv.exe’nin çalışmakta olduğu makinanın) adını girmeniz yeterlidir.

Böylece kendi makinanızda hiçbir müzik verisi bulundurmadan başka bir makinadaki müzikleri dinleyebilir, bilgilerine erişebilirsiniz.

Ses kartım uzun süre çalıştıktan sonra fazla ısınıp çalışmaz hale geliyor. Ne yapabilirim ?

Solea’yı otomatik yayına bırakıp gittiğiniz zamanlarda “Ekran Kilidi”ni aktif hale getirin. Böylece mikro işlemci kullanımı 8-9 kat azalacaktır.

Solea, çalacağı parçalara kendi karar verip istenilen saatte yayınlayabilir mi ?

Evet. Bu işlem için ‘Şablon Modülü’nün satın alınmış olması gerekir. Siz sadece çalınacak parçaların tiplerinden oluşan bir Play List hazırlayıp yayın saatini belirtin yeter. Solea bu tip Play Listleri (Şablonlardan oluşturulmuş Play Listleri) otomatik olarak yayınlamadan önce uygun parçaları kendisi bulacak ve yayınlayacaktır. Bu konu hakkında detaylı bilgi için “Parça Şablon Tanımları” yardım sayfasına göz atın.

Solea, herhangi bir parçanın orta yerinde benim belirteceğim bir ‘Jingle’ı çalabilir mi ?

Evet. Bu işlem için o parçanın tanımında 0’dan farklı bir JFT değeri belirtilmelidir. Play List’te o parçadan önce gelen ‘jingle’ öyle bir zamanda başlayacaktır ki ‘Jingle’ın bitiş zamanı sizin belirttiğiniz ‘JFT’ zamanı olacaktır. ‘JFT’ değeri genellikle parçanın söz kısmının başladığı zaman (intro süresi) olarak belirtilmektedir. Bu işlem için “Parça Tanımları” yardım sayfasına göz atmanızda yarar var.

Solea’da ileri tarihe ait kuşaklarda reklam sıralamasını nasıl yapabilirim ?

“Planlanmış İşlemler” ekranında istenilen tarihi filtreledikten sonra seçeneğini işaretleyin. İstediğiniz kuşağın reklamlarını sürükle-bırak yöntemiyle sıralayabilirsiniz.

M-AUDIO marka ses kartımda Solea hiçbir parçayı çalmıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim ?

Solea aynı anda 8 ses kartından çalma işlemi yapabilmektedir. M-AUDIO ses kartlarının sürücüleri, bir uygulama içerisinde aynı anda birden fazla ses kartının aktif olmasına izin vermeyecek biçimde yapılandırılmıştır.

M-Audio ses kartınızın “M Audio Delta Control Panel” uygulamasını açtıktan sonra (Windows Görev çubuğunun sağında küçültülmüş simge biçimde yer alır) sayfasında MultiTrack Driver Devices seçeneğini Independent olarak belirleyin, butonuna basın. Sorun çözülecektir.