Radyo Modülü

Radyo modülü, radyo istasyonlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş bir modüldür.
Radyo istasyonları için kaçınılmaz olan yayın akış yönetimi, arşiv yönetimi ve reklam yönetimi için büyük kolaylıklar sağlar. İnsana olan bağımlılığı minimuma indirerek kurumsallık yönünde büyük adımlar attırır.

MP3'ten Daha Küçük Dosyalar:

3 dakikalık bir müzik bilgisinin Solea veritabanında ve gerçek CD kalitesinde kaplayacağı disk alanı 3.2 MB civarındadır. Aynı süre ve yakın kalitedeki bir müziğin MP3 olarak kapladığı disk alanı ise 4.5 MB'tan fazladır.

Müzik CD'sinden Veritabanına Giriş:

Müzikleri veritabanına almak için hiçbir yardımcı yazılıma ihtiyacınız yoktur. CD'den veritabanına direkt aktarım (CD Ripping) özelliği vardır. CDDB desteği sayesinde CD içeriğini internet üzerinden algılayarak veritabanına yazabilir.

Çift Monitör Desteği:

"Dual Screen" destekli bir grafik kartıyla ya da bilgisayarınıza takanacağınız 2. bir grafik kartıyla, Solea Radyo panellerinden bazılarını çift monitör üzerinden kullanabilirsiniz.

Elinizin altında 300 Efekt (Jingle, Teaser, Sweeper..):

Radyo Panelinde her biri 20 butondan oluşan 15 efekt seti bulunmaktadır. Klavyedeki tuşlar veya "mouse" yardımıyla 300 efekt arasından istediğinizi anında yayınlayabilirsiniz. Üstüste 20 efekt aynı anda çalınabilir.

Yetkilendirme:

Kullanıcıların yetki seviyeleri ayarlanabilir. Hiçbir kullanıcı yetkisi dışında işlem yapamaz. Sözgelimi, arşivdeki bir parçayı kopyalayıp başkasına veremez, yayından kaldırılmış parçaları göremez/çalamaz, yayının çıkış ses seviyesine müdahale edemez.

Otomatik Seviye Kontrolü (AGC):

Solea'da müzikler, 0 DB seviyesine göre ayarlandıktan (normalize parametreleri hesaplandıktan) sonra veritabanına kaydedilmektedir. Buna rağmen, homojen ses seviyesi akışına sahip olmayan müzikler için AGC özelliğini kullanılabilme imkânı vardır. AGC, yayın esnasında belli bir seviyenin altındaki sesleri yükseltmekte, belli bir seviyenin üstündeki sesleri düşürmektedir (limiting & compressing).

Uzaktan Yayın Kontrolü:

Yayın akışında değişiklik yapmak için yayın bilgisayarını meşgul etme zorunluluğu yoktur. Başka bir lokasyondaki bilgisayardan (ya da ülke sınırları içerisindeki bir cep telefonundan) yapılan yayın akışı değişikliği 4 saniye içerisinde yayın bilgisayarının paneline yansır.

Terminaller Arası Haberleşme:

Yayın odasına girmeden, o anda yayında bulunan programcıyla CHAT yapabilir, SMS'den gelen mesajları yayın bilgisayarında görebilirsiniz. Solea Sistemi'ni kullanan tüm bilgisayarlar birbirleriyle bu şekilde haberleşebilirler.

Tasarlanabilir Arayüzler:

Radyo panelindeki tüm renkler değiştirilebilir, her kullanıcı kendine göre bir görünüm (SKIN) tasarlayabilir veya hazır görünümlerden birini kullanabilir.

Boşluk Eksiltme,Parça Kısaltma:

Solea'da müzikler veritabanına kaydedilirken baştaki/sondaki sessizlikler otomatik olarak hesaplanmakta ve (aksi istenmedikçe) yayından çıkartılmaktadır. Sessizlikler dışında, parçanın başındaki/sonundaki bazı bölümlerin (alkışlar, konuşmalar vs.) hiçbir reprodüksiyon işlemine gerek duyulmadan (ömür boyu) yayından çıkartılması mümkündür. Gereği halinde bu bölümler parçaya tekrar dahil edilebilmektedir.

RDS ve İnternet Yayına Bilgi Gönderme:

O anda çalan parçaya ait bilgiler RDS (Radio Data System) cihazına ve internet sunucularına gönderilebilir. Dinleyiciler o anda çalan parçanın adı ve sanatçısı gibi bilgileri radyolarında ve internet çalıcılarında görebilirler.

DJ Bilgilendirme:

Çalan parçanın söz kısmının başlamasına kaç saniye kaldığı görülebilir, DJ'in parça üzerine konuşma süresini ayarlamasına yardımcı olur. Ayrıca reklamların başlamasına 20 saniye kala ekranda beliren sayaç, DJ'i bir sonraki parçayı yanlışlıkla anons etmemesi konusunda uyarır. Çalan parça üzerinde açılabilen bilgi kartı DJ'e parça hakkında (Albüm adı, bestecisi, söz yazarı, parçanın kime ithaf edildiği, sanatçının kariyeri vb.) pek çok bilgi sunar.

Parça Üzerinde Otomatik "Jingle" Çalabilme:

İster parça geçişlerinde isterseniz parçanın belirlediğiniz bir yerinde (genellikle "intro" bölümünün sonunda) herhangi bir "jingle" otomatik olarak çalınabilir. Dinleyiciler, bilgisayarlı yayın yapıldığının farkına varamazlar.

Gelişmiş DSP(Doğrudan Sinyal İşleme):

Radyo Modülü, Solea'nın gelişmiş DSP özelliği sayesinde, o anda çalınmakta olan müziğe değişik işlemler (Equalizer, Reverb, Echo, Flanger ...) uygulamanız mümkündür.

Parça Bazında Geçiş Ayarlama:

Her parçanın nasıl başlayıp nasıl biteceği ayarlanabilir. Herhangi bir parçanın başının/sonunun yayın esnasında önceki/sonraki parçaya mikslenip mikslenmeyeceği, kaç saniye boyunca miksleneceği belirtilebilmektedir. Miks (Overlap) süresi Solea tarafından otomatik hesaplanmaktadır.

Konuşma Kanalı (Voice Track):

Yayın Listesinde veya ileri tarihli bir Play List'de parçaların üzerine kolaylıkla ses kaydı bırakılabilir. Radyo Modülü,  parçalar çalınırken sanki yayında biri varmış gibi parçanın sesi bir miktar kısılır ve ses kaydı parçanın üzerinde yayınlanır. Bu özellik sayesinde DJ'lerin saatlerce radyoda beklemesine, hatta belirli anonslar için radyoya gelmesine gerek kalmaz.

Gelişmiş Veri Tabanı ve Arama Motoru:

Veritabanınızdaki 100 binlerce parça arasından, aradığınız bir parçayı bulup yayınlamak 1-2 saniye sürer. Örneğin; içinde "aşk" kelimesi geçen ve süresi 2 dakikadan küçük olan hızlı tempolu parçaları hemen bulup yayın listesine gönderebilirsiniz.

Otomatik "Playlist" Oluşturma:

Yayın tarzına göre, çalınabilecek parçalardan bir "Play List", Solea tarafından otomatik olarak oluşturulabilir, istendiğinde otomatik olarak yayınlanabilir. Örneğin; herhangi bir tarih ve saatte 3 tane "Slow Pop", 7 tane "1980'li yıllardan Türk Sanat Müziği", 4 tane "Top 20" özelliğinde parçalar Solea tarafından seçilip yayınlanabilir.

Rotasyon:

Otomatik listeler oluşturulurken parçaların ve sanatçıların rotasyon süreleri dikkate alınır. Örneğin aynı sanatçıdan 1 saat boyunca çalınmaz. Her kategori için ayrı rotasyon süreleri belirlenebilir.

Gün Bölümlendirme(Day-Parting):

Otomatik listeler oluşturulurken parçaların gün bölümü özellikleri dikkate alınır. Örneğin gece yayınlanacak bir liste oluşturulurken, gün bölümü özelliği sabah olarak belirlenmiş parçalar seçilmez. Gün bölümleri haftanın günleri ve 24 saatlik periyotlar olarak kullanıcı tarafından tanımlanabilir (Cumartesi-Pazar Saat 12, 13, 17 gibi).

Eşsiz Reklam Takibi:

Radyo modülündeki ordino tarzı arayüz sayesinde bir reklamın 1 yıllık planlaması birkaç dakikada yapılabilir. Her kuşak için ayrı fiyat çarpanı belirtilebilir. Yayınlanmış reklamlar tablo üzerinde görülebilir, yayınlanma saatlerinin listesi elde edilebilir. Reklamlara yayınlanma önceliği verilebilir, kuşaklar içerisinde sıralaması kolaylıkla yapılabilir. Kuşaklararası reklam transferi yapılabilir. Bütün bu işlemler için DJ'in herhangi bir çaba göstermesine gerek yoktur. Reklam sorumlusu tarafından başka bir bilgisayar kullanılarak yapılabilir.

Zaman Ayarlı İşlem Tanımlama:

Herhangi bir tarih ve saatte istediğiniz reklam, haber veya "Play List"i yayınlayabilir. Bunları yayınlarken parça bitişinin beklenip/beklenmeyeceği, mevcut yayın listesinin temizlenip/temizlenmeyeceği, yeni "Play List" in karıştırılıp/karıştırılmayacağı vs. belirtilebilir.

Haftalık İşlem Planlama:

Radyo Modülü ile, tarihten bağımsız fakat haftanın gününe bağımlı anonslar, tanıtımlar, "Jingle"lar vs. ömür boyu yayınlanabilir. Örneğin her Çarşamba saat 14:20'de Nostalji şablonu otomatik olarak devreye girip uygun parçaları veritabanından seçerek yayınlayabilir.

Gelişmiş Log Takibi:

Belirli bir süre boyunca yayınlanmış olan parçaların, reklamların, efektlerin vb. liste veya özet biçimindeki raporları alınabilir. Bu özellik kullanılarak; MESAM, MÜYAP, MÜYORBİR, MSG gibi birliklerin talep ettikleri raporlar kolaylıkla üretilebilir, Excel, Word, HTML ve Note Pad ortamında alınabilir.

İstatistik Amaçlı Raporlar:

Müzik direktörlerinin ihtiyacı olan istatistiki bilgiler için belirli bir tarih aralığında yayınlanmış olan parçaların sanatçı, besteci, tarz, vb. bilgilere göre gruplu raporları kolaylıkla üretilebilir. Radyo Modülü ile örneğin 1 ay boyunca 18-21 saatleri arasında hangi sanatçıların (ya da hangi tarz müziklerin) en çok çalındığını raporlayabilirsiniz.

Radyo Modülü Şarkı Listesi
Radyo Modulu Loglar